Pařený buchty podle receptu z Jilemnicka
Pro recept našich babiček se tentokrát vydáme na Jilemnicko, kde si pochutnávali na pařených buchtách. Kromě surovin budeme potřebovat i pařáček.
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce sádla
- 3 lžíce cukru
- 1/4 l mléka
- 3 dkg kvasnic
- Maková náplň: mletý mák svaříme s mlékem, přidáme cukr, skořici a promícháme
Do vlažného mléka přidáme trochu cukru a droždí a zaděláme kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, vejce, teplé mléko, rozpuštěné sádlo a kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto vyválíme a vykrájíme z něj malá kolečka, která naplníme náplní. Zabalíme, naskládáme do tukem vymazaného pekáče. Upečené buchty dáme na pařáček a napaříme. Na talíři polijeme máslem a polijeme rozpuštěným medem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.