Pařený buchty podle receptu z Jilemnicka

Pro recept našich babiček se tentokrát vydáme na Jilemnicko, kde si pochutnávali na pařených buchtách. Kromě surovin budeme potřebovat i pařáček.

Ingredience
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 l mléka
  • 3 dkg kvasnic
Ingredience
  • Maková náplň: mletý mák svaříme s mlékem, přidáme cukr, skořici a promícháme

Do vlažného mléka přidáme trochu cukru a droždí a zaděláme kvásek. Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukr, vejce, teplé mléko, rozpuštěné sádlo a kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto vyválíme a vykrájíme z něj malá kolečka, která naplníme náplní. Zabalíme, naskládáme do tukem vymazaného pekáče. Upečené buchty dáme na pařáček a napaříme. Na talíři polijeme máslem a polijeme rozpuštěným medem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.