Ovocné koláče

Víte, že platí nepsané pravidlo: Čím slavnostnější příležitost, tím menší koláče? Nejen o tom bude tento recept našich babiček na ovocné koláče. Připravili ho Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 4 dkg droždí
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 středně velké brambory uvařené ve slupce
  • 1 vejce
  • 5 lžic rozehřátého vychladlého másla
  • asi 1 hrnek mléka
  • na drobenku: půl hrnku tlučeného cukru, 1/5 hrnku hrubé mouky, 12 dkg másla
  • 1 vejce na potření
  • ovoce

Droždí rozetřeme se lžící cukru, vmícháme 2-3 lžíce vlažného mléka, poprášíme 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Osolenou mouku smícháme s najemno nastrouhanými bramborami, vejcem, máslem a kváskem. Po částech přiléváme mléko. Vypracujeme hladké těsto a přikryté utěrkou ho necháme nakynout.

Z nakynutého těsta odkrajujeme lžící stejně velké kousky a klademe je na lehce pomoučený vál. Z kousků těsta vytvarujeme kuličky a skládáme je na vymazaný plech. Necháme je 10 minut dokynout. Do každého pak vytlačíme mělkou jamku. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a jamky plníme drobným ovocem. Nakonec koláče posypeme drobenkou, kterou připravíme promnutím všech surovin.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.