Ovocné koláče
Víte, že platí nepsané pravidlo: Čím slavnostnější příležitost, tím menší koláče? Nejen o tom bude tento recept našich babiček na ovocné koláče. Připravili ho Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 4 dkg droždí
- 2,5 hrnku hladké mouky
- špetka soli
- 4 středně velké brambory uvařené ve slupce
- 1 vejce
- 5 lžic rozehřátého vychladlého másla
- asi 1 hrnek mléka
- na drobenku: půl hrnku tlučeného cukru, 1/5 hrnku hrubé mouky, 12 dkg másla
- 1 vejce na potření
- ovoce
Droždí rozetřeme se lžící cukru, vmícháme 2-3 lžíce vlažného mléka, poprášíme 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Osolenou mouku smícháme s najemno nastrouhanými bramborami, vejcem, máslem a kváskem. Po částech přiléváme mléko. Vypracujeme hladké těsto a přikryté utěrkou ho necháme nakynout.
Z nakynutého těsta odkrajujeme lžící stejně velké kousky a klademe je na lehce pomoučený vál. Z kousků těsta vytvarujeme kuličky a skládáme je na vymazaný plech. Necháme je 10 minut dokynout. Do každého pak vytlačíme mělkou jamku. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a jamky plníme drobným ovocem. Nakonec koláče posypeme drobenkou, kterou připravíme promnutím všech surovin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.