Oukotě

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí, jaký je rozdíl mezi závinem a štrůdlem a k tomu přidají recept na oukotě, což je další podobný druh moučníku.


Ingredience
  • 20 dkg hladké mouky
  • 10 dkg žitné mouky
  • 5 dkg změklého másla
  • 6 dkg cukru
  • špetka soli
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička koření (badyán, skořice, hřebíček)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • povidla (nejlépe hrušková)
  • vlašské ořechy

Z mouky, másla, cukru, vajec a ostatních surovin zpracujeme těsto, které necháme asi hodinu v chladnu odpočinout. Potom rozdělíme na dva díly. Každý díl vyválíme na silnější placku, kterou potřeme silnou vrstvou povidel a posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Stočíme jako závin, přeneseme na plech, potřeme mlékem a dozdobíme ořechy.