Okoun pstruhový s máslem
Kromě zvěřiny je podzim spojen také s rybami. Je tu čas výlovů rybníků a tak se budeme věnovat rybám v kuchyních našich babiček. Začneme okounem pstruhovým s máslem a chytáním ryb. Jak na to, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1 kg okounů
- 1 l vody
- 1/4 l octa nebo vína
- 5 dkg kořenové mrkve a petržele
- 1 lžíce soli
- 3 dkg cibule
- 5 zrnek pepře
- 10 dkg másla na polití
Očištěné, šupin zbavené okouny dáme do kastrolu. V hrnci povaříme vodu, ocet, sůl, zeleninu, cibuli a celý pepř. Vařící tekutinu procedíme a nalijeme na ryby a necháme je na okraji plotny na mírném ohni 5–10 minut vařit. Vařiti prudce se nesmějí, neboť se rozvaří. Hotové, dobře odkapané ryby položíme na mísu, polijeme rozškvařeným máslem a podáváme s vařeným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.