Novoroční penízovka

V dobách našich babiček trvaly vánoční svátky až do Tří králů a byla to doba čar a kouzel ke zjištení budoucnosti a zajištění blahobytu. A k tomu byly uzpůsobené i pokrmy.

Ingredience
  • 4 lžíce pohanky
  • 4 lžíce čočky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 2 plátky celeru
  • sádlo
  • česnek

Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, brambory nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme zeleninu s bramborami a vše osmahneme. Pak přidáme pohanku a čočku, zalijeme asi litrem vody. Polévku osolíme a necháme vařit asi 20 minut, než změkne čočka i brambory. Ke konci přidáme 1 lžičku drcené majoránky a utřený česnek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.