Jetelový sirup podle receptu cukráře Jíny z Turnova
Sirupy z bylinek se nepřipravovaly jen ve venkovských kuchyních našich babiček, ale i ve městech u vyhlášených mistrů, mezi něž před sto lety patřil turnovský cukrář Jína.
- 1 litr květů červeného jetele
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
Květy povaříme asi 5 minut, přikryjeme pokličkou a necháme stát do druhého dne. Potom nálev přecedíme a jetel vymačkáme, ohřejeme na velmi mírném plameni, přidáme cukr a velmi zvolna ohříváme asi tak 15 minut. Nesmíme to vařit. Poté plníme do skleniček. Jako letní limonádu naředíme a ozdobíme krásnými květy jetele. Jako lék proti kašli či na posílení zdraví užíváme jednu polévkovou lžíci dvakrát denně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.