Polívka z jarních bylinek
Na Zelený čtvrtek nesmělo v dobách našich babiček na stole chybět jídlo s čerstvými zelinkami, a tak nás tentokrát čeká recept na polívku z jarních bylinek.
- bylinky (openec, žebříček, jahodové, fialkové a kmínové lístky, chudobičky, cichorka, kerblík, zelená petržel, mladá zelená cibulka, řeřicha, polní salátek)
- máslo
- mouka
- 3 žloutky
- 3 lžíce smetany
- žemle
Na jaře sbírají se všelijaké bylinky, z nichž to se velmi chutná a zdravá polívka upravit může. Vezmi tedy openec, žebříček, jahodové, fialkové a kmínové lístky, chudobičky, cichorku, kerblík, zelenou petruželku, mladé zelené cibulky, řeřichu, polní salátek, všecko dobře očisti a v několika vodách vyper, pak to na prkénku drobně usekej a nech to ve slané vodě do měkka uvařit.
Potom v hrnéčku rozmíchej kus másla, tři vařečky mouky a tři žloutky se třemi lžícemi studené smetany, nalej na to té vařící polívky, rozkloktej to hodně, a vlej to do ostatní polívky, která se už nesmí vařit.
Nalij to do talířů na smaženou, na kostky rozkrájenou žemli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.