Postní placičky z brambor a zelí
Co se za dob našich babiček vařilo v době přísného půstu? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají bezmasé, ale na sádle pečené, placičky z brambor a zelí.
- 80 dkg vařených brambor ve slupce
- 24 dkg hrubé mouky
- 10 dkg krupice
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- Náplň: 50 dkg kysaného zelí
- sádlo
- 2 cibule
- česnek podle chuti
- sůl
- pepř
Zelí vymačkáme a posekáme. Na sádlo dáme cibuli a zelí. Dlouho nedusíme, spíše jen prohřejeme. Ochutíme solí, pepřem a česnekem. Brambory prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a zapracujeme těsto. Rozválíme na plát na prst vysoký. Vykrajujeme koláčky, do středu vytlačíme důlek, do kterého dáme zelnou náplň. Okraje potřeme sádlem a pečeme dozlatova. Kdo se nepostí, může do náplně přidat trochu škvarků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.