Maso na zelí
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zvyky z dob našich babiček spjaté se svátkem sv. Matěje a přidají recept na maso na zelí.
- ½ kg kysaného zelí
- ½ vepřového masa
- 60 dkg brambor
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- majoránka
- ¼ l smetany
- sádlo
Vepřové maso umeleme nebo nasekáme, na pánvi potřené sádlem opečeme do zhnědnutí, osolíme a okořeníme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vytřeme sádlem, na dno rozložíme okapané zelí, na zelí rozprostřeme opečené maso a na ně naskládáme brambory. Osolíme je a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do změknutí brambor. Pak sundáme poklop, a ještě chvíli pečeme do zezlátnutí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.