Srdíčka svaté Barbory

Svátek Barborek se v našem povědomí dochoval dodnes, ale obchůzky Barborek téměř zanikly. Stejně tak jako odhalování čarodějnic třešňovou větvičkou. Jak na to, napoví Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přídají recept na srdíčka svaté Barbory.

Ingredience
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce másla
  • 5 žloutků
  • 7 lžic bílého vína
  • 2 hrnky hladké mouky
  • olej na smažení
  • moučkový cukr
  • vanilka

Smícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto. To vyválíme na placku o tloušťce přibližně 1/2 cm a z těsta vykrájíme drobná srdíčka, které usmažíme v rozehřátém oleji. Cukroví je křehké a při smažení se hezky nafoukne. Jednotlivé kousky krátce osušte na plátýnku nebo na papíře, a ještě horké obalte v moučkovém cukru s vanilkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.