Srdíčka svaté Barbory
Svátek Barborek se v našem povědomí dochoval dodnes, ale obchůzky Barborek téměř zanikly. Stejně tak jako odhalování čarodějnic třešňovou větvičkou. Jak na to, napoví Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přídají recept na srdíčka svaté Barbory.
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce másla
- 5 žloutků
- 7 lžic bílého vína
- 2 hrnky hladké mouky
- olej na smažení
- moučkový cukr
- vanilka
Smícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto. To vyválíme na placku o tloušťce přibližně 1/2 cm a z těsta vykrájíme drobná srdíčka, které usmažíme v rozehřátém oleji. Cukroví je křehké a při smažení se hezky nafoukne. Jednotlivé kousky krátce osušte na plátýnku nebo na papíře, a ještě horké obalte v moučkovém cukru s vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.