Žebírka v kyselém zelí
V dobách našich babiček byl vztah lidí k venkovské krajině mnohem vřelejší. Krajina často poskytovala obživu a tak ji bylo nutné udržovat a třeba dosazovat ovocnými stromy. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznámí nejen s ovocnářstvím, ale také s přípravou žebírka v kyselém zelí.
- 4 lžíce sádla na smažení
- 2 jablka
- hrnek kysaného bílého zelí
- 2 bobkové listy
- 3 cibule
- 5 dkg slaniny
- 6 vepřových žebírek
- 4 kuličky jalovce
Očištěná a vykrájená jablka nakrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na proužky a spolu s jemně pokrájenou cibulí opečeme na sádle. Přidáme zelí, jablka, koření a trochu vody. Vše necháme asi ½ hodiny podusit.
Žebírka osolíme a opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném sádle ze všech stran. Vložíme je do dušeného zelí s jablky a ochutíme solí a cukrem. Podusíme asi ½ hodiny. Podáváme s bramborovými knedlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.