Babiččina třešňová marmeláda
V receptech našich babiček se dozvíme, jak uvařit třešňovou marmeládu a připomeneme si práci provazníků.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Vyloupej 2 kg třešní, dej je do hliněné nádoby, přidej malinko vody a vař je, až jsou měkké, pak je proceď skrze řídké síto a vař je s 50 dkg cukru tak dlouho, až zhoustne (což trvá asi 1/2 hodiny). Pak naplň marmeládu do vyhřátých sklenic nebo kameninových džbánků a nech ji nezavázanou 2 dny stát. Pak si navlhči pergamenový papír pálenkou, polož ho na marmeládu a zavaž provázkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.