Vepřová pečeně se zelím a knedlíkem
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z babiččiných receptů vybrali vepřovou pečeni. Spolu s knedlíkem a zelím se považuje za českou klasiku. Je to ale opravdu původně český recept?
- 1 kg krkovice nebo vepřového plecka
- 4 dcl masového vývaru
- 2 ks cibule
- 1 lžíce sádla
- kmín a sůl
- na zelí: 70 dkg kysaného zelí
- 1 lžíce mouky
- kmín
- cukr
- sůl
Do omytého masa vetřeme sůl a posypeme ho kmínem. Maso vložíme do vymaštěného pekáče, posypeme cibulí nakrájenou na kolečka. Podlijeme částí vývaru, přikryjeme a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě. Když je maso měkké, odkryjeme a dopečeme.
Nakrájenou cibulku dáme osmahnout na sádle, posypeme moukou, osmahneme a přidáme pokrájené kysané zelí. Podusíme do měkka, hotové dochutíme cukrem a solí. Jakmile je pečeně dopečená, vyjmeme ji z výpeku, naporcujeme a uchováme v teple.
Výpek zaprášíme moukou a za stálého míchání přidáme zbylý vývar a provaříme.
Na talíře plátky masa touto omáčkou přelijeme a doplníme podušeným zelím a knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.