Chlebové vdolky na Smrtnou neděli
Další obyčeje z dob našich babiček, které připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, jsou spojené s nadcházející postní nedělí, kdy se chodilo na obchůzku se smrtholkou a lítem a děti odměnou dostávaly třeba chlebové vdolky.
- 1 kg hladké pšeničné mouky
- 1 /4 vody
- sůl
- 4 dkg droždí
- 1 střední cibule
- sádlo
- hrubá sůl
- kmín
- domácí klobása
Z mouky, droždí, soli, kmínu a vody zaděláme tuhé chlebové těsto. Těsto dáme vykynout na teplé místo alespoň na dvě hodiny. Potom z těsta vytvoříme malé, stejně velké kuličky. Z těch pak dlani uděláme placičky a rozložíme je ve větších vzdálenostech na vymazaných plech. Posypeme nahrubo nakrájenou cibuli, nakrájenou klobáskou, řádně pomažeme sádlem a posypeme hrubou soli a kmínem. Upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka