Postní zakudlaná polévka
Na vesnici se v dobách našich babiček všednodenní postní jídelníček od běžného moc nelišil. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na zakudlanou polévku.
Ingredience
- Velká hrst sušených hub
- 2 dkg másla
- 20 dkg brambor
- 1 cibule
- lžička kmínu
- nové koření
- bobkový list
- pepř
- sůl
- 2 lžíce octa
- 1 dcl smetany
- 2 lžíce hladké mouky
Sušené houby aspoň ½ hodiny předem namočíme do hrnku se studenou vodou. Na másle zpěníme kostičky cibule, přidáme kmín, nové koření a bobkový list a necháme rozvonět. Zalijeme vodou, přilijeme i houby včetně vody, v níž se máčely. Osolíme a opepříme. Brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a vaříme 15 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.