Pokroutky čokoládové
V dobách našich babiček trvaly vánoční svátky 12 dnů až do Tří králů. 28. prosince se slavil svátek Mláďátek. Nejen o tom, ale i čokoládových dobrotách, si redaktor Jaroslav Hoření povídal s Vladimírou Jakouběovou.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Promíchej dobře 25 dkg strouhané čokolády, 12 dkg strouhaných mandlí a 9 dkg jemně krájeného citronátu. Pak uvař 25 dkg cukru s 5 lžícemi vody několik minut, přilij to k předešlému, a nalij to na ploché talíře porculánové, namazané olejem asi 1/2 cm vysoko a rozkrájej hmotu druhého dne v malé kousky asi 11/2 cm dlouhé a široké. Nakrájené kousky zabal je do celofánu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.