Chleba s křížalami
K podzimu rozhodně patří trhání jablek a podzimní sluneční paprsky ještě mohou pomoci při sušení křížal. A ty se budou hodit na recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, chleba s křížalami.
- 30 dkg hladké mouky
- 20 dkg žitné mouky
- 2,5-3 dl vlažné vody
- 4 dkg kvasnic
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce sádla
- sušené švestky, nebo křížaly z jablek
Smícháme mouky, sůl, tuk a zapracujeme kvásek. Těsto zaděláme vodou a vypracujeme ne příliš tuhé těsto, které necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 bochníčky, do každého vtlačíme malé kousky sušených švestek, nebo předem namočené křížaly z jablek. Potřeme slanou vodou, nebo podmáslím a pečeme v předem vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.