Jabkance podle receptu z Kladska

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory. Z tamní kuchyně mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na jabkance.

Asi 3 kg brambor uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a umeleme na strojku na maso a mírně osolíme. Poté je tlučeme válečkem, nebo dřevěnou palicí tak dlouho, až vznikne lepkavé těsto. Z něho vytvarujeme kuličky. Ty vyválíme na pomoučeném vále na tenkou placku a naplníme tvarohovou náplní ze 40 dkg tvarohu, 10 dkg cukru a 1 žloutku. Kolečka přehneme, okraje těsta k sobě pevně přimáčkneme, aby náplň nevytekla a dáme péct.

Jabkance je nejlepší péct na kamnech, na litinové plotýnce kamen. Svědčí jim totiž rychlá příprava. V troubě se pečou déle a náplň může vytéct. Upečené placky se ještě potřou máslem a vydatně posypou moučkovým cukrem.