Víno z lipového květu
Tento recept našich babiček voní medem, který je potřeba k přípravě vína z lipového květu. Povídat o medu a vínu budou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 3 hrsti květu lípy srdčité
- vinné kvasinky
- na sladký rozvar ¾ kg medu a 3 l vody
Lipový květ spaříme svařeným medovým rozvarem. Vychladlou směs nalijeme do kvasné nádoby, přidáme vinné kvasinky, a necháme týden kvasit. Lahve uzavřeme plátýnkem, po týdnu přecedíme a dáme do nádoby s kvasnou zátkou. Po vykvašení stáčíme do lahví. Užíváme při nachlazení jednu sklenku denně nebo jen tak pro chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.