Víno z lipového květu

Tento recept našich babiček voní medem, který je potřeba k přípravě vína z lipového květu. Povídat o medu a vínu budou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 3 hrsti květu lípy srdčité
  • vinné kvasinky
  • na sladký rozvar ¾ kg medu a 3 l vody

Lipový květ spaříme svařeným medovým rozvarem. Vychladlou směs nalijeme do kvasné nádoby, přidáme vinné kvasinky, a necháme týden kvasit. Lahve uzavřeme plátýnkem, po týdnu přecedíme a dáme do nádoby s kvasnou zátkou. Po vykvašení stáčíme do lahví. Užíváme při nachlazení jednu sklenku denně nebo jen tak pro chuť.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.