Hrstková polévka z vloček a zeleniny podle receptu z Podještědí
Hlavním hrdinou těchto receptů našich babiček je oves. Právě o něm budou hovořit Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na hrstkovou polévku z vloček a zeleniny.
Ingredience
- 2–3 hrstky ovesných vloček
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 2 brambory
- 1 cibule
- 2–3 lžíce sádla
- sůl
- 4 kuličky nového koření
- mletý pepř
- 1 l vývaru
- petrželka nebo pažitka
Na rozpáleném sádle osmahneme vločky. Zalijeme asi litrem vývaru, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory, nové koření, na čtvrtky nakrájenou cibuli, osolíme a vaříme asi 20 minut. Dochutíme pepřem a do hotové polévky vmícháme nadrobno posekanou zelenou nať.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.