Pojizerský zapékanec ze zelí a krup

Drožďaři, tvarůžkáři, šmejdíři a spousta dalších lidí putovala ještě v dobách našich babiček světem od domu k domu. Na rozdíl od dnešních vlezlých obchodníků byli vítáni, neboť přinášeli běžně nedostupné zboží a služby. Třeba dráteníci opravili nádobí, aby bylo možné dál vařit.

Ingredience
  • ½ kg kysaného zelí
  • 30 dkg sádla
  • 1 cibule
  • špetka kmínu
  • špetka soli
  • půl kg vařených krup
  • 40 dkg uzeného masa
  • ¼ l kysané smetany
  • špetka kmínu

Na lžíci sádla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme zelí, kmín a mírně podlité dusíme do poloměkka. Pekáček vymastíme sádlem, na dno dáme uvařené kroupy, na ně dáme polovinu zelí, na ně plátky masa, opět kroupy, osolíme a navrch dáme druhou polovinu zelí. Vše zalijeme smetanou a upečeme v troubě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.