Pojizerský zapékanec ze zelí a krup
Drožďaři, tvarůžkáři, šmejdíři a spousta dalších lidí putovala ještě v dobách našich babiček světem od domu k domu. Na rozdíl od dnešních vlezlých obchodníků byli vítáni, neboť přinášeli běžně nedostupné zboží a služby. Třeba dráteníci opravili nádobí, aby bylo možné dál vařit.
- ½ kg kysaného zelí
- 30 dkg sádla
- 1 cibule
- špetka kmínu
- špetka soli
- půl kg vařených krup
- 40 dkg uzeného masa
- ¼ l kysané smetany
- špetka kmínu
Na lžíci sádla zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme zelí, kmín a mírně podlité dusíme do poloměkka. Pekáček vymastíme sádlem, na dno dáme uvařené kroupy, na ně dáme polovinu zelí, na ně plátky masa, opět kroupy, osolíme a navrch dáme druhou polovinu zelí. Vše zalijeme smetanou a upečeme v troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.