Bandory s vopichem a marjánkou na Šedivé úterý

Bílení, zametání a praní provázely v dobách našich babiček Šedivé úterý a tak na vaření moc času nebylo. Navíc ještě trval půst. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření proto mají něco jednoduchého, bandury s vopichem a marjánkou.


Ingredience
  • 2 větší cibule
  • 10 dkg sádla
  • 1,5 kg brambor
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l vody
  • vopich (libeček)
  • majoránka
  • sladká mletá paprika
  • pepř
  • sůl
  • česnek
  • kmín

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na poloviční dávce sádla dozlatova. Přidáme papriku, zpěníme ji a zalijeme vodou. Přidáme dvě hrsti nakrájeného vopichu. Oškrábané brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme je do základu, okořeníme kmínem, pepřem a utřeným česnekem a osolíme. Dusíme pod poklicí do poloměkka. Pak zahustíme světlou jíškou připravenou ze zbylého sádla a hladké mouky, rozmícháme a dovaříme doměkka. Nakonec přidáme drcenou majoránku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.