Litý dolky z Podještědí
Lívance, to je láska na celý život. Platilo to už v dobách našich babiček. Nejen ony, ale i kuchařky v dřívějších dobách, měly k dispozici lívanečníky. A to je téma pro Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního.
- 1 l mléka
- špetka soli
- 2 lžíce tlučeného cukru
- 4 dkg čerstvého droždí
- 4 vejce
- 60 dkg polohrubé mouky
- sádlo na smažení
- povidla
- tvrdý tvaroh
Trochu mléka ohřejeme, vmícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme vzejít. Zbylé mléko nalijeme do mísy, osolíme, přidáme celá vejce a metličkou rozšleháme. Přilijeme vzešlý kvásek, mouku a metličkou vymícháme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (45-60 minut). Z nakynutého těsta usmažíme v lívanečníku vymazaném sádlem lívance. Hotové pomažeme povidly, posypeme rozdrobeným nebo nastrouhaným tvarohem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.