Babiččina rosolka z bejlí
V receptech našich babiček si připomeneme výrobu rosolky, likéru, který si hospodyně vyráběly sami doma, a připíjelo se s ním třeba na konec masopustu. Recepty našich babiček připravují Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 2 hrsti mátových listů (čerstvé z truhlíku, nebo sušené)
- 10 g semínek koriandru
- 1 l pálenky
- 1 l vody
- ½ kg cukru
Mátu opláchneme, nasekáme nadrobno a dáme do láhve. Přidáme koriandr, zalijeme pálenkou a necháme vyluhovat 2 až 3 týdny při pokojové teplotě. Výluh přecedíme. Na 1 litr výluhu přidáváme ½ kg cukru svařeného s vodou. Vychladlý cukerný roztok smícháme s mátovým výluhem. Likér v lahvích necháme ještě několik týdnů uležet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.