Masopustní kortouče z Podkrkonoší
Pokud jste ještě nestihli ochutnat nějakou masopustní dobrotu, co si ji zkusit udělat doma. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na masopustní kortouče, sladké pečivo ve tvaru sluníčka.
- ½ kg hladké mouky
- 4 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce čerstvého másla
- 6 lžic bílého vína
- cukr s vanilkou
- strouhaná kůra ze dvou citrónů
- špetka soli
- sádlo na smažení
V míse vypracujeme ze všech surovin tuhé těsto, které dáme na pomoučený vál a rozválíme z něj placku silnou asi ½ cm. Z plátu vykrajujeme kolečka, která na okrajích nastřiháme jako sluníčko. Kolečka smažíme v rozpáleném sádle, a ještě horké pocukrujeme. Těmito sluníčky se v Podkrkonoší připomínal na konci masopustu návrat jara na hory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.