Syrop z aronie

V receptech našich babiček se budeme věnovat přípravě šťáv. I těmi se bylo potřeba zásobit. Šťávy se získávaly z ovoce i z bylinek, třeba z černého jeřábu. Když tento syrop smícháte s pálenkou, získáte šňaps, který má vyzkoušený Vladimíra Jakouběová a na který se těší i náš redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • Na 3 litry šťávy:
  • 2,5 dkg cukru
  • 4 kg arónie

Kuličky otrháme, důkladně umyjeme a vymačkáme. Získanou šťávu přefiltrujeme přes plátno. Šťávu dáme vařit, můžeme ji mírně naředit vodou. Vaříme zhruba deset minut, až se na hladině přestane tvořit pěna. Poté přidáme cukr a za stálého míchání a sbírání pěny přivedeme do varu. Teplý sirup nalijeme do vypařených lahví, které dobře uzavřeme. Uložíme do chladna. Když tenhle pikantní syrob smícháme s pálenkou – v poměru asi 1:3, dostaneme výborný osvěžující šňaps.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.