Brambory zapečené se zelím a klobásou podle prababičky Františky
Hlavním hrdinou receptů našich babiček budou brambory. Sekundovat jim budou zelí a klobása, se kterými je zapečeme. Rodinný recept Vladimíry Jakouběové natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- ¾ kg vařených nových brambor
- ½ kg čerstvého bílého zelí
- 1 ½ lžíce sádla nebo 8 dkg slaniny
- 1 velká cibule
- 25 dkg uzené klobásy
- 2 hrnky mléka
- 2 až 3 vejce
- sůl
- sádlo a strouhaná žemle na pekáč
Slaninu drobně pokrájíme a zpěníme na ní cibuli. Přidáme nadrobno nakrájenou klobásu a společně osmahneme. Zelí napolo uvaříme, dáme okapat a drobně usekáme. Pekáč hodně vymastíme a vysypeme strouhanou žemlí. Vrstvíme do ní na kolečka nakrájené osolené brambory, zelí s klobásou a navrch dáme opět osolené brambory. Dáme do předehřáté trouby, a jakmile se začne péci, přilijeme vejce ušlehaná do pěny s osoleným mlékem a dopečeme. Při pečení mastíme povrch máslem. Po tomhle jídle sice nezhubneme, ale zase nám bude chutnat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.