Králík na šalotce
Jednou z hojně používaných jarních zelenin je šalotka. Dnes se s ní setkáme snad ve všech relacích o vaření. Znaly ji ale už i naše babičky. Na šalotce pekly třeba králíka. Jak, to poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 1 králík
- 20 dkg slaniny
- 1 menší kyselejší jablko
- 8 sušených švestek
- 4 šalotky i s natí
- 10 listů šalvěje
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- sádlo
Králíkovi oddělíme přední i zadní nohy. Hřbet se žebry opatrně vykostíme a zadní stehna také. Osolíme, opepříme. Odřezky nakrájíme na malinké kousky. Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na jemno pokrájenou šalotku a osmahneme. Pak přidáme odřezky masa, nakrájenou polovinu švestek, na kostičky nakrájené jablíčko a posekanou polovinu šalvěje, osolíme, opepříme a osmahneme. Odstavíme a vmícháme vejce.
Touto směsí naplníme maso ze hřbetu i stehen, svážeme provázkem a opečeme ze všech stran na sádle. Přendáme i s výpekem do pekáčku, přidáme zbytek švestek a šalvěje, posekaný česnek, podlijeme a pečeme zprvu přiklopené a poté dopečeme odkryté do měkka. Během pečení přeléváme výpekem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka