Domácí sýr: Kozí syrečky
V dobách našich babiček se doma chystalo téměř vše. Především na venkově třeba i sýry. A tak nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, jak se sýry tvarovaly a k čemu se hodily.
Tučné kozí mléko srazíme kouskem kůzlečího žaludku, sýřen zbavený syrovátky natlačíme do formiček a ty poklopíme dnem vzhůru na silnou tkaninu, která odsaje zbylou syrovátku. Pak vyklopíme a dáme na suché a vzdušné místo dosušit. Sýřen solíme podle chuti.
Strouhané syrečky bývaly žádanou „vomastou“ na „sejrové koláčky“. Koláček ze slaného těsta se uprostřed zamáčkl, do důlku se nalila smetana a na ni se nasypal strouhaný kozí sýr. Pekly se v chlební peci, nebo ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.