Domácí sýr: Kozí syrečky

V dobách našich babiček se doma chystalo téměř vše. Především na venkově třeba i sýry. A tak nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, jak se sýry tvarovaly a k čemu se hodily.

Tučné kozí mléko srazíme kouskem kůzlečího žaludku, sýřen zbavený syrovátky natlačíme do formiček a ty poklopíme dnem vzhůru na silnou tkaninu, která odsaje zbylou syrovátku. Pak vyklopíme a dáme na suché a vzdušné místo dosušit. Sýřen solíme podle chuti.

Strouhané syrečky bývaly žádanou „vomastou“ na „sejrové koláčky“. Koláček ze slaného těsta se uprostřed zamáčkl, do důlku se nalila smetana a na ni se nasypal strouhaný kozí sýr. Pekly se v chlební peci, nebo ve vyhřáté troubě.