Babiččina hervábná česnečka

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením nahlédneme do chlebovky, kam se ukládal nejen chleba, ale třeba i majoránka. A tu přidáme do hervábné čenečky.

Ingredience
  • 40 dkg brambor
  • 1 střední bílá cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • ¾ l vývaru z brambor
  • 1 dcl smetany
  • 1 lžička bílého octa
  • opečené kousky chleba
  • majoránka

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, stroužky česneku jen vyloupneme. V hrnci rozehřejeme máslo se sádlem a opečeme cibuli a česnek dozlatova. Přisypeme sušený tymián, přidáme nakrájené brambory a zalijeme vývarem. Přiklopíme a vaříme. Když jsou brambory měkké přilijeme smetanu a ocet a povaříme 1–2 minuty. Nakonec přidáme majoránku. Polévku podáváme s kostičkami chleba opečenými na sádle.