Jabčatové rohlíčky

Než péct z nekalého, to raději nic, říkávaly naše babičky. A to to s dostupností surovin měly často horší než my. Ale když bylo z čeho, byla to vždy dobrota. Třeba jako jabčatové rohlíčky. Recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Smíchej 14 dkg mouky, 1 žloutek, 1 celé vejce, trochu soli a 2 dkg droždí v těsto a nech je odpočinouti. Mezi tím prohněť 14 dkg mouky s 20 dkg másla; vlož toto těsto k prvnímu těstu, vyválej je a nech odpočinouti, pak opět vyválej a nakrájej čtverhranné kusy v tloušťce hřbetu nože.

Nyní dej do hrnce jemně rozkrájená jablka s kouskem másla, lžící medu, lžící šňapsu dusit. Lžičku této nádivky dej na každý kus těsta. Těsto přelož na způsob rohlíčků, potři vejcem, posyp jemně strouhanou houskou, dej rohlíčky pak trochu vykynouti a pec je do zlatožluta.