Štika s rakami

Už v dobách našich babiček se vědělo, že ryba nejen zasytí, ale má i blahodárné účinky. A jedly se nejen ryby, ale i raci. Tentokrát tu máme recept, který kombinuje oboje. Pod názvem „štika s rakami" ho našla Vladimíra Jakouběová a natočil redaktor Jaroslav Hoření.

Tento recept přidáváme hlavně pro zajímavost. Kromě štiky bychom totiž potřebovali i raky a ti jsou chráněni. Alespoň ti naši původní raci. 

Štiku uvař ve slané vodě. Taktéž uvař raky, pěkně je očisti, klepýtka a ocásky odlož stranou, a ze skořápek udělej račí máslo; potom udělej bílou jištičku, nalej do ní té polívky, v které štika se vařila, a nech to povařit; načež to proceď na štiku, dej k tomu ty ocásky a klepýtka, kousek račího másla a trochu květu; nyní to dej na mísu, okolo urovnej pěkné čerstvé, ve slané vodě a petruželí vařené raky a nes to na stůl.

Takto se mohou připravovat též jiné ryby bílého masa, kupř. parmy, líni, okouni a jiné; také pstruzi se mohou s touto jakož i s předešlými omáčkami připravovat.