Nadívaná posvícenská kachna
Na svátek svatého Václava čeká v receptech našich babiček jedna sváteční dobrota, nadívaná kachna. Předtím Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou přípravy svatováclavského posvícení.
- 1 kachna
- kmín
- Na nádivku:
- 2 žemle
- 2 dcl mléka
- 4 stroužky česneku rozetřené se solí
- sůl
- kachní játra
- petrželka nasekaná
- 2 žloutky a 2 bílky na sníh
- 1 lžíce změklého másla
Kachnu omyjeme a osušíme. Pak vetřeme ze všech stran i uvnitř rozetřeným česnekem se solí. Do kachny vtlačíme nádivku, kachnu sešijeme, posypeme mírně kmínem, podlijeme vodou a pečeme asi 2 hodiny.
Příprava nádivky: Nakrájené žemle pokropíme mlékem, přidáme rozetřená játra, petrželku, zbylý česnek a vše promícháme. Přimícháme máslo rozetřené se žloutky a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.