Nadívaná posvícenská kachna

Na svátek svatého Václava čeká v receptech našich babiček jedna sváteční dobrota, nadívaná kachna. Předtím Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou přípravy svatováclavského posvícení.

Ingredience
  • 1 kachna
  • kmín
  •  
Ingredience
  • Na nádivku:
  • 2 žemle
  • 2 dcl mléka
  • 4 stroužky česneku rozetřené se solí
  • sůl
  • kachní játra
  • petrželka nasekaná
  • 2 žloutky a 2 bílky na sníh
  • 1 lžíce změklého másla

Kachnu omyjeme a osušíme. Pak vetřeme ze všech stran i uvnitř rozetřeným česnekem se solí. Do kachny vtlačíme nádivku, kachnu sešijeme, posypeme mírně kmínem, podlijeme vodou a pečeme asi 2 hodiny.

Příprava nádivky: Nakrájené žemle pokropíme mlékem, přidáme rozetřená játra, petrželku, zbylý česnek a vše promícháme. Přimícháme máslo rozetřené se žloutky a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.