Mikulášský věnec

Nejen Mikuláš, čert a anděl chodili v dobách našich babiček na mikulášské obchůzky. Jak vypadali ti ostatní a jak se peče mikulášský věnec, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1/5 kg polohrubé mouky
  • 5 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 10 dkg másla
  • sůl
  • 1/4 litru mléka
  • 5 dkg droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
Ingredience
  • nádivka: 15 dkg mletých ořechů
  • 10 dkg cukru
  • 2 vejce

Ze lžíce mouky, kvasnic a mléka zaděláme a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, žloutky a máslo a zaděláme vláčné těsto. Necháme vykynout. Pak rozdělíme na tři díly, každý díl rozválíme na placku, potřeme nádivkou, stočíme zpět do pramene. Z naplněných pramenů upleteme cop. Dáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými ořechy.