Mazanec na Zelený čtvrtek

Mezi nejstarší druhy obřadního pečiva patří mazanec, a protože se pekl na Zelený čtvrtek, nemůže chybět v receptech našich babiček, které připravují redaktor Jaroslav Hoření a etnografka Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 3 žloutky
  • 12 dkg cukru
  • 15 dkg másla
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 3 dl mléka
  • 4 dkg droždí
  • hrstka v rumu namočených rozinek a mandlí
  • sůl
  • strouhaná citrónová kůra
  • lžička tlučeného anýzu
  • 1 vejce na potření

Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a hrnku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, přidáme citrónovou kůru, špetku soli, anýz, smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme těsto. Posypeme moukou a necháme hodinu kynout. Pak ho vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme, přidáme nasekané mandle a rozinky, opět propracujeme a z těsta vytvarujeme velký bochánek. Dáme na pomaštěný plech, necháme chvíli kynout. Na bochánku nařízneme malý křížek, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do vyhřáté trouby upéct. Dozdobíme křížkem z březových větviček a zelenou ratolestí.