Maso veverčí na švestkách
Ještě v roce 1917 se v kuchařských knihách objevovaly recepty, které jsou z dnešního pohledu neuvěřitelné. Tehdy byla skutečná nouze a jedlo se třeba i maso veverčí. Poslechněte si, co to tom zjistili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v doborvé kuchařce. Český rozhlas upozorňuje, že recept slouží jako historická zajímavost, veverka je chráněný živočich a její lov není dovolený.
V octové vodě uvaříme švestky, nebo třešně, scedíme je a prolisujeme sítem s jemnou strouhankou z topinek zpět do ovocného vývaru. Přidáme porce veveřího masa včetně srdíček a jadérek, osolíme, okořeníme a uvaříme doměkka. Omáčku zahustíme máslovou jíškou, popřípadě jen zaprášíme moukou a povaříme. Ozdobíme smaženými jablky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.