Lomnické kroužky

Do časů našich babiček se vydáme pro recept na lomnické kroužky. Cukroví, které nejen chutnalo, ale také zdobilo vánoční stromek. Ale ještě předtím Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží kořeny pečení vánočního cukroví.

Ingredience
  • 7 dkg másla
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 5 dkg cukru
  • 1 dkg droždí
  • 1 dcl mléka
  • 28 dkg krupičkové mouky
  • 5 dkg lískových oříšků
  • 1 dkg másla na plech
  • ¼ l vody a 3 dkg cukru na namáčení
  • 10 dkg cukru s vanilkou na obalení

Máslo utřeme do pěny, pak přidáme žloutek neb vejce, sůl, tlučený cukr a utřeme. Přidáme zkynuté droždí, ohřátou mouku, opražené strouhané lískové oříšky, vlahé mléko a vypracujeme na vále tužší těsto, které přikryjeme vlahým kastrolem a dáme vykynout. Z nakrájeného těsta děláme tenké válečky, upravíme věnečky, složíme je na vymazaný plech a upečeme v horké troubě. Upečené hodíme do horké, sladké vody, rychle, je vyndáme, hned obalíme ve vanilkovém cukru, navlečeme na vařečku a necháme den oschnout. Suché obalíme vanilkovým cukrem, znovu složíme na suchý plech a usušíme je ve vlahé troubě.