Lomnické kroužky
Do časů našich babiček se vydáme pro recept na lomnické kroužky. Cukroví, které nejen chutnalo, ale také zdobilo vánoční stromek. Ale ještě předtím Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží kořeny pečení vánočního cukroví.
- 7 dkg másla
- 1 žloutek
- sůl
- 5 dkg cukru
- 1 dkg droždí
- 1 dcl mléka
- 28 dkg krupičkové mouky
- 5 dkg lískových oříšků
- 1 dkg másla na plech
- ¼ l vody a 3 dkg cukru na namáčení
- 10 dkg cukru s vanilkou na obalení
Máslo utřeme do pěny, pak přidáme žloutek neb vejce, sůl, tlučený cukr a utřeme. Přidáme zkynuté droždí, ohřátou mouku, opražené strouhané lískové oříšky, vlahé mléko a vypracujeme na vále tužší těsto, které přikryjeme vlahým kastrolem a dáme vykynout. Z nakrájeného těsta děláme tenké válečky, upravíme věnečky, složíme je na vymazaný plech a upečeme v horké troubě. Upečené hodíme do horké, sladké vody, rychle, je vyndáme, hned obalíme ve vanilkovém cukru, navlečeme na vařečku a necháme den oschnout. Suché obalíme vanilkovým cukrem, znovu složíme na suchý plech a usušíme je ve vlahé troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka