Lidé z Ukrajiny prchají před válkou i přes Polsko. Jednu ze zastávek na těžké cestě mají i na nádraží ve Wroclawi

Z měst a obcí na válkou postižené Ukrajině už do střední Evropy dorazily statisíce uprchlíků. Jsou unavení, mnozí rezignovaní a odkázaní na cizí pomoc. Řada z nich vlakem přijela i na hlavní nádraží do polské Wroclawi, kde natáčel náš reportér.

Na vlaky s ukrajinskými uprchlíky čekají na wroclawském nádraží desítky dobrovolníků, aby jim poskytli jídlo, ubytování, zdravotní péči nebo nezbytné připojení k internetu.

„Utíkaly jsme. Přijely jsme v noci, pomohli nám s bydlením, přenocovaly jsme, potom nás tu nakrmili, pomohli nám zajistit jízdenky a my pojedeme dál. Do Německa, k rodině,“ říkají paní Ina a její dcera Julie, které do Wroclawi přijely z ukrajinského města Chmelnyckyj.

V zázemí nádraží se mají uprchlíci možnost po delší době vyspat. Jsou tam pro ně připraveny deky, postele, pro děti pak plyšové hračky. Polští dobrovolníci, kteří dorazí na nádraží, dostanou žluté vesty a můžou se ihned zapojit do pomoci běžencům.

„Máme množství dobrovolníků. Přijímáme tady dary, ale především sem přijíždějí uprchlíci. Naši dobrovolníci jsou na peroně, sbíráme je, nabízíme jim teplý čaj a kávu. Máme tady zázemí s noclehem. Kdo chce být dobrovolníkem, může se tu zapsat, ale především nabízíme nocleh,“ popsala jedna z oslovených dobrovolnic.

Polští dobrovolníci na wroclawském nádraží také uprchlíkům nabízejí karty s internetem a spolupracují i s informačním centrem městského úřadu. Podle jejich odhadů k 1. březnu na místo přicestovalo asi 4000 uprchlíků z Ukrajiny.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související