Říkáme tím „Děkujeme za pomoc, co přišla“. Česká Rusalka se před libereckou radnicí spojila s ukrajinskou Mavkou

25. srpen 2023 10:34

24. srpna 2023 slavili Ukrajinci 32. výročí Dne nezávislosti Ukrajiny. Před radnicí v Liberci uspořádali benefiční koncert a divadelní představení.

„Pro nás je to v podstatě největší svátek, který říká, že ten národ je svobodný, je nezávislý a je volný. Teď ukrajinský národ prožívá těžké období, bojujeme za možnost být i nadále nezávislým státem a svobodným národem,“ vysvětlila za organizátory Oleksandra Kindrátova ze společnosti Kinera.

Představení bylo inspirováno Rusalkou, ale diváci se nedočkali jen té od Antonína Dvořáka. Téma nebylo vybrané náhodou. „Rusalka je spojená s vodou, a vzhledem k tomu, co se teď stalo s Kachovkou (pozn. red.: Kachovskou přehradou a řece Dněpr na jižní Ukrajině, která byla zničena ruskou armádou v červnu 2023), nám přišlo nejvhodnější propojit to s divadelním představením. Mimo jiné jsme spojili Rusalku ukrajinskou s Rusalkou českou,“ popsala.

„Jde to i do znaků lesů, to je ukrajinská pohádka, v ukrajinštině to je Mavka, strážkyně lesa, a jsou tam lesní tvorové, kteří pomáhali Mavce, aby zvítězilo dobro. Tím říkáme: Děkujeme za pomoc, co přišla,“ dodala Oleksandra Kindrátova.

Představení nabídlo úryvky Dvořákovy Rusalky, ukrajinské básně a lidové písně. Někteří diváci přišli na náměstí ve vyšívaných košilích, takzvaných vyšívankách. „To je symbol Ukrajiny, je to znak toho, co máme v srdci, dává nám to jedinečnost,“ prozradila ještě paní Kindrátova.

Na představení k 32. výročí Dne nezávislosti Ukrajiny se podíleli herci Šaldova divadla, a to jak čeští, tak ukrajinští.

Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související