Cesty českých prezidentů Libereckým krajem

V pětidílném seriálu se ohlížíme za českými prezidenty, kteří navštívili Liberecký kraj.

Čtěte také

Tomáš G. Masaryk navštívil dnešní Liberecký kraj v září roku 1922. Prvním prezidentem, který do našeho kraje zavítal po něm, byl Václav Havel. Přijeli i například Klement Gottwald nebo Ludvík Svoboda, ale to ještě před tím, než se stali prezidenty. Klement Gottwald před válkou ještě jako komunistický poslanec navštívil shromáždění na Králově Háji v Liberci  a Ludvík Svoboda v roli náměstka předsedy vlády  zúčastnil v roce 1951 otevření stadionu v Lomnici nad Popelkou.

Václav Havel Liberecký kraj oficiálně navštívil dvakrát. Poprvé  v roce 1990, kdy přijel například do Hodkovic nad Mohelkou, Jablonce nad Nisou a Liberce. Kromě setkání s občany přišel také do Malého divadla, které uvedlo jeho hru Asanace. Podruhé přijel prezident Václav Havel do Liberce v roce 2000 při otevření nové knihovny.

Liberecký kraj navštívil také Václav Klasu, prezident zvolený parlamentem, který svého předchůdce Václava Havla vystřídal 7. března 2003.

Ve čtvrtém díle připomeneme předchůdce prezidenta Petra Pavla, tedy Miloše Zemana, který byl jako první prezident České republiky volen přímo občany.

V posledním díle cesty prezidentů Masaryka, Havla, Klause a Zemana po regionech, i záměry nového prezidenta Petra Pavla hodnotí politolog Jan Kubáček.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.