Abychom je uklidnili, že se o ně postaráme, proto jsme to udělali, říká semilská pediatrička

1. březen 2022

Lékařka nabídla své služby zdarma pro děti ukrajinských uprchlíků. Už má první pacienty, dobrovolnou tlumočnici a připojují se další lékaři.

Solidární s občany Ukrajiny, kteří uprchli před válkou do České republiky, jsou i naši lékaři. Přestože mají mnozí z nich přeplněné ordinace a další pacienty už nepřibírají, ukrajinští uprchlíci u nich potřebnou zdravotnickou péči najdou. Redaktorka Ivana Bernáthová navštívila semilskou dětskou lékařku Martinu Milkovičovou.

„Naše ambulance poskytne všem dětem z Ukrajiny veškerou péči zdarma. Budeme se snažit zařídit pomoc u kolegů i pro rodiče a prarodiče.“ Tuto informaci dala na sociální sítě semilská dětská lékařka Martina Milkovičová.

Pediatrička Martina Milkovičová ze Semil

„Protože jako matka a dětský lékař, vidím ty záběry z hranic, ty děti, kolik jich tam je, různého věku. Představa, že si můžou nést i třeba chronická onemocnění s sebou. A strach těch maminek, co tady bude, jestli mají s sebou léky, jestli mají péči. Jsou tam i miminka, i větší děti,“ vysvětlila lékařka, co jí k rozhodnutí vedlo. „Aby je člověk trochu uklidnil, že se o ně postaráme. Proto jsme to udělali,“ dodala.

Lidé, kteří dorazí z Ukrajiny do České republiky, si budou moct po registraci na cizinecké policii uzavřít zdravotní pojištění. Někteří to ale nestihli, a tak je pro lékaře samozřejmostí bezplatné vyšetření i medikace.

S překladem pomohou ukrajinští dobrovolníci, kteří v Semilech žijí. „Přímo se nám nahlásili, že nám pomůžou. Ale já myslím, že se domluvíme,“ řekla paní doktorka.

Martina Milkovičová není jedinou lékařkou, která okamžitou zdravotnickou pomoc nabízí. Přidali se i další lékaři. Poslechněte si v reportáži Ivany Bernáthové.

Spustit audio

Související