Lemiešky
Inspirací pro vaření bude opět polská kuchyně. V horských chalupách se jedlo skromně po celý rok a tak se nějaký nápad na změnu jídelníčku, jehož základem byly brambory a zelí hodil. Vyzkoušíme lemiešky.
Lemiešky
1 kg brambor
250 g mouky
¼ kg tvrdého ovčího sýra
5 dkg slaniny
sůl
Brambory oloupeme, uvaříme, částečně scedíme. (Necháme na dně cca 1 cm vody). Vařené postrouháme nahrubo. Vrátíme do kastrolu spolu s moukou a velmi opatrně prohříváme – stále mícháme – dokud se neztratí chuť surové mouky. Uvařenou masu formujeme do malých polokoulí (uděláme kouličku a připleskneme na vymazaný pekáč). Posypeme nastrouhaným domácích ovčím sýrem. Zapečeme v troubě. Po upečení polijeme rozškvařenou slaninou. Kdo chce, aby mu slanina na bocháncích lépe držela, tak při vytvarování palcem udělá důlek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.
Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu


Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET
Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser