Binar, Lukáš, Dostál, Hlubůček, Nádhera: Srpen ’68 očima pamětníků

Přistávající vojenská letadla a blížící se tanky. 21. srpna 1968 začala okupace Československa. Pamětníci srpnových událostí si dodnes do detailu pamatují vše, co se kolem nich dělo. Vzpomínají na to v Seriálu týdne Českého rozhlasu Liberec.

21. srpna 1968 vpadla do naší země vojska Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. V Praze, Liberci, Jičíně a na dalších místech umírali lidé. Liberec zažil hned po Praze nejhorší drama. O život přišlo devět lidí. Jejich jména připomíná od roku 1990 památník přímo na zdi radnice. Zatímco v Liberci se odehrálo tragické drama s devíti oběťmi, sousední Jablonec nad Nisou naštěstí větší násilí nezažil.

Pamětníci těchto událostí si dodnes do detailu pamatují vše, co se kolem nich dělo. O tragických chvílích našeho národa vyprávěli redaktorce Ivaně Bernáthové.

Architekt Otakar Binar, který navrhl interiéry horského hotelu Ještěd, byl zrovna s Václavem Havlem, Janem Třískou a manžely Seifertovými v liberecké galerii.

Generální ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš tehdy jako 15letý gymnazista společně se spolužáky v srpnových dnech stávkoval.

Významný sochař a medailér Jiří Dostál, který žije a tvoři v Jablonci nad Nisou, se o invazi vojsk 21. srpna 1968 dozvěděl v zemi okupantů, v tehdejším Sovětském svazu.

V Liberci se před tamní radnicí odehrálo tragické drama s devíti oběťmi, sousední Jablonec nad Nisou naštěstí větší násilí nezažil. O vzpomínky se podělil 93letý sklář Jaroslav Hlubůček, který se až dvacet let po srpnových událostech, díky sametové revoluci v roce 1989, dočkal toho, aby mohl podnikat ve sklářství a bižuterii.

Liberečan Bohumil Nádhera tehdy učil na základní škole ve Stráži nad Nisou. Střelbu u liberecké radnice ani náraz sovětského tanku do podloubí na náměstí, která stála život devět lidí, neviděl. Jak ale zavzpomínal, byl 24. srpna 1968 na jejich pohřbu.

Spustit audio

Související