Kyselo podle receptu z dolního Pojizeří

Mezi recepty našich babiček, které se dodnes těší oblibě a dokonce si našly místo i v restauracích, patří kyselo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají postup přípravy pravého kysela z chlebového kvásku.

Ingredience
  • ½ l kyselé smetany
  • 1/2 l vody
  • 1 vejce
  • 3 dkg mouky
  • sůl
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • na špičku nože kmín
  • 10 dkg sušených hub
  • 8 dkg chleba
  • lžíce másla

Do osolené vody s kmínem dáme vařit sušené houby. Mezitím v kyselé smetaně dobře rozmícháme vejce, mouku a sůl. Když jsou houby měkké, vlijeme smetanu s moukou do vývaru s houbami. Polévku necháme jen tzv. překulit – neměla by se vařit. Zjemníme lžící másla. Před podáváním okyselíme polévku octem. Do talíře dáme pokrájená natvrdo uvařená vejce a přelijeme polévkou. K polévce podáváme brambory na loupačku nebo bramborovou kaši přelitou smaženou cibulkou.