Krupicová buchta

Povídání o kuchyni našich babiček, která připravují naše spolupracovnice z Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření obsahují nejen recepty, ale také připomínky dobových kuchyní.

„Do mísy dej 6 žloutků, 20 dkg cukru, kůru z celého citronu a šťávu, 8 dkg sladkých mandlí a trochu hořkých, jemně sekaných, a tři to po 3/4 hodiny. Potom přidej 12 dkg jemné krupičky a ze 6 bílků sníh a volně promíchej. Forma vymaže se máslem, vysype krupicí a buchta dá se z volna péci. Pak se okrášlí ledem a jest za dort, nebo jako nákyp polije se čajem. Může býti 2 i 3 dny napřed již udělána a před upotřebením na okamžik dá se do horké trouby a pak se poleje."