Křenová polévka

Tentokrát nás čeká trošku ostřejší vaření, hlavní surovinou bude křen. Jeho léčivé účinky byly přirovnávány k ženšenu. Ale hodil se i k vaření, třeba křenové omáčky. Recept vybrala Vladimíra Jakouběová a do vysílání připravil Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1,5l uzeného vývaru
  • 3 velké brambory
  • 1 mrkev
  • kousek uzeného masa nebo klobása
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 dcl kysané smetany
  • 1 dcl sladké smetany
  • majoránka
  • 2 lžíce máslové jíšky
  • pepř
  • sůl

Brambory nakrájíme na kostky, mrkev na kostičky a vložíme do vývaru z uzeného masa. Podle chuti dosolíme, opepříme. Vaříme 15 minut. Pak přidáme pokrájené uzené maso nebo klobásu, majoránku, ohřátou smetanu a jíšku. Provaříme, přimícháme křen a podle potřeby dochutíme.