Křenová polévka
Tentokrát nás čeká trošku ostřejší vaření, hlavní surovinou bude křen. Jeho léčivé účinky byly přirovnávány k ženšenu. Ale hodil se i k vaření, třeba křenové omáčky. Recept vybrala Vladimíra Jakouběová a do vysílání připravil Jaroslav Hoření.
- 1,5l uzeného vývaru
- 3 velké brambory
- 1 mrkev
- kousek uzeného masa nebo klobása
- 3 lžíce strouhaného křenu
- 1 dcl kysané smetany
- 1 dcl sladké smetany
- majoránka
- 2 lžíce máslové jíšky
- pepř
- sůl
Brambory nakrájíme na kostky, mrkev na kostičky a vložíme do vývaru z uzeného masa. Podle chuti dosolíme, opepříme. Vaříme 15 minut. Pak přidáme pokrájené uzené maso nebo klobásu, majoránku, ohřátou smetanu a jíšku. Provaříme, přimícháme křen a podle potřeby dochutíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.