Králík nadivoko s myrtou
Další bylinkou pro krásu, zdraví i na vaření je myrta. V receptářích našich babiček měla řadu využití. Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením vybrali recept na králíka na divoko.
- 1 králík
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- kousek celeru
- ½ lžičky celého pepře
- 1 lžička nového koření
- větvička myrty
- 4 dcl smetany
- 10 dkg slaniny
- sůl
- 1 lžíce octa
Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, potřeme máslem, ze všech stran osolíme a dáme do pekáčku. Posypeme lístky myrty, přidáme pepř a nové koření. Zasypeme pokrájenou cibulí, přikryjeme a necháme v chladu přes noc uležet.
Ráno přisypeme na kousky pokrájenou zeleninu, podlijeme vodou a pečeme přikryté doměkka. Měkké maso vyndáme, vybereme z pekáče všechno koření a omáčku propasírujeme. Přecedíme do kastrolu, přilijeme smetanu, promícháme a necháme pár minut povařit. Dochutíme solí a octem. Porce králíka na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.