Králík nadivoko s myrtou

Další bylinkou pro krásu, zdraví i na vaření je myrta. V receptářích našich babiček měla řadu využití. Vladimíra Jakouběová s Jaroslavem Hořením vybrali recept na králíka na divoko.

Ingredience
  • 1 králík
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • ½ lžičky celého pepře
  • 1 lžička nového koření
  • větvička myrty
  • 4 dcl smetany
  • 10 dkg slaniny
  • sůl
  • 1 lžíce octa

Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, potřeme máslem, ze všech stran osolíme a dáme do pekáčku. Posypeme lístky myrty, přidáme pepř a nové koření. Zasypeme pokrájenou cibulí, přikryjeme a necháme v chladu přes noc uležet.

Ráno přisypeme na kousky pokrájenou zeleninu, podlijeme vodou a pečeme přikryté doměkka. Měkké maso vyndáme, vybereme z pekáče všechno koření a omáčku propasírujeme. Přecedíme do kastrolu, přilijeme smetanu, promícháme a necháme pár minut povařit. Dochutíme solí a octem. Porce králíka na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.