Králík na šalotce

Jednou z hojně používaných jarních zelenin je šalotka. Dnes se s ní setkáme snad ve všech relacích o vaření. Znaly ji ale už i naše babičky. Na šalotce pekly třeba králíka. Jak, to poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 králík
  • 20 dkg slaniny
  • 1 menší kyselejší jablko
  • 8 sušených švestek
  • 4 šalotky i s natí
  • 10 listů šalvěje
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • sádlo

Králíkovi oddělíme přední i zadní nohy. Hřbet se žebry opatrně vykostíme a zadní stehna také. Osolíme, opepříme. Odřezky nakrájíme na malinké kousky. Na pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na jemno pokrájenou šalotku a osmahneme. Pak přidáme odřezky masa, nakrájenou polovinu švestek, na kostičky nakrájené jablíčko a posekanou polovinu šalvěje, osolíme, opepříme a osmahneme. Odstavíme a vmícháme vejce.
Touto směsí naplníme maso ze hřbetu i stehen, svážeme provázkem a opečeme ze všech stran na sádle. Přendáme i s výpekem do pekáčku, přidáme zbytek švestek a šalvěje, posekaný česnek, podlijeme a pečeme zprvu přiklopené a poté dopečeme odkryté do měkka. Během pečení přeléváme výpekem.