Koroptve na Kýchavnou neděli
V dobách našich babiček se i ve městech vařilo hlavně z čerstvých surovin. Možnosti jejich ukládání na delší dobu byly mnohem omezenější než dnes. A tak existovaly kuchařské knihy, které rozepisovaly recepty podle jednotlivých měsíců. A z jedné takové pochází tento recept na koroptve.
„Na rendlík dáme 1 lžíci másla (na 2 koroptve), půl rozkrájené cibulky, bobkový list, 3 nová koření, 7 pepřů a trochu dymiánu, na to vložíme očištěné, uvnitř i zevně osolené, na prsíčkách slaninou protýkané koroptve, prsíčky dolů a necháme pod poklicí dusiti. Na vysmahnuté přilijeme slabé polévky a necháme je znovu dusiti. Měkké obrátíme a necháme asi čtvrt hodiny v troubě červenati; pak je vyndáme, na půlky rozkrájíme a šťávu z nich na ně nalijeme a na míse je obložíme uvařenými oloupanými brambory. Na talířek k nim dáme dušené červené zelí. Koroptve dusí se asi 1–1,5 hodiny, podle jich stáří.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.