Kořínek hovězí po sladovnicku podle receptu Marie Axamitové z roku 1894

Dalším z receptů našich babiček je kořínek po sladovnicku, není to ale nic vegetariánského, kořínkem je v tomto případě hovězí maso. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření také představí autorku receptu.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Na kastrol se dá skrájená cibule, celer, petržel, koření, tymián, kousek bobkového listu, na to se vloží syrový, na kousky rozkrájený kořínek, osolí se, naleje se k tomu litr piva a nechá vařiti. Když kořínek změkne, zasype se strouhaným chlebem, přidá pár lžic octa, avšak nesmí kyselina převládati, nechá se povařiti, pak se kořínek vyndá, omáčka se na něj procedí a drobně sekanou citronovou kůrkou se posype.